Wat is een burn-out?

Een burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid na aanleiding van emotionele en/of fysieke overbelasting. Een burn-out betekent letterlijk opgebrand en zo voelt het ook. Een burn-out grijpt diep in op je leven. Het is een algeheel gevoel van uitgeput zijn en geen energie meer hebben. Lichamelijk, maar bijna altijd ook geestelijk. Het is nog een stap verder dan overspannen zijn. Overspannen zijn betekent dat je over je grenzen bent heen gegaan, lichamelijk en geestelijk. Meestal is dit in een relatief korte tijd te herstellen. Een burn-out betekent dat je langdurig over je eigen grenzen bent heen gegaan, waardoor het herstel ook vele malen langer duurt.

Oorzaak van een burn-out

Veel factoren kunnen bijdragen aan deze opbranding. Van een hoge werkdruk op je werk tot de situatie thuis tot aan langdurig zorgen voor een ander. Wat de reden ook is, iemand is té lang over zijn eigen grenzen heen gegaan. Het lichaam heeft allang aangegeven dat de grenzen waren bereikt, maar door omstandigheden kon de persoon met een burn-out daar niet genoeg naar luisteren. Hoe dan ook, het gevolg is een algehele shutdown van je hoofd en lichaam.

Symptomen van een burn-out

Dit kan heel wat verschillende reacties geven. Naast een algeheel gevoel van uitputting ervaren veel mensen de volgende klachten:

 • Slecht of nauwelijks meer kunnen slapen;
 • Moeite met concentreren;
 • Last van paniekaanvallen;
 • Het gevoel hebben dat er het hoofd vol watten zit;
 • Veel piekeren;
 • Geen plezier meer in werk;
 • Hoofdpijn, nekpijn en/of rugpijn;
 • Niet meer goed kunnen genieten van dingen;
 • Minder zin in sex;
 • Overprikkeldheid: weinig licht of geluid kunnen verdragen;
 • Moeite hebben met autorijden.

Buro Lein helpt je met burn-out begeleiding:

Om van deze aanval op je gestel te herstellen heb je tijd nodig. En: het leren aanvoelen van jouw lichaam. Je lichaam is langdurig over zijn eigen grenzen heen gegaan. Veel mensen in de praktijk geven aan weinig écht contact met hun lichaam te hebben en niet goed te weten waar hun grenzen liggen. Bij Buro Lein gaan we met dit stuk aan de gang, onder de noemer Burn-out begeleiding. Je lichaam geeft namelijk haarfijn aan waar de grens ligt, maar je moet wel weten wat de signalen zijn om deze te herkennen. Lichamelijke therapie kan hier een hele grote hulp bij zijn. We gaan beginnen met voelen: wie ben ik en wat zijn mijn grenzen?

Een burn-out is een heftige gebeurtenis in je leven en kan je leven totaal op zijn kop zetten. Hoe gek dat ook klinkt, maar een burn-out kan het begin zijn van een positieve verandering in je leven. Ik help je graag om te ontdekken waar jouw grenzen liggen.

Wil je meer weten over deze behandeling? Via Afspraak Inplannen kun je een telefonische kennismaking plannen of een behandeling boeken.