Ken je dat gevoel? De angst neemt het van je over in situaties wanneer je het niet wil. Je wordt zenuwachtig en je lijf doet niet meer wat je wilt. Sommige mensen ervaren faalangst, angst voor bepaalde situaties, hevige stress, hypergevoelig voor prikkels, paniekaanvallen.

In het geval van gevaar zullen jouw hersens er altijd voor zorgen dat je lichaam jou beschermt. Bij een dreiging zijn de 3 meest primaire reacties: bevriezen, vechten of vluchten.

Deze reacties worden aangestuurd door jouw primaire hersenen (hersenstam=reptielenbrein). Zij filteren de prikkels, beoordelen ze op mogelijk gevaar en zorgen ervoor dat je kunt blijven beredeneren (veilig) of dat je lichaam je moet gaan beschermen (onveilig). Zij zorgen ervoor dat er stresshormonen in je lichaam worden aangemaakt en dat je kunt doen wat je moet doen om in jezelf in veiligheid te brengen.

In een situatie dat er daadwerkelijk gevaar dreigt en dat het om leven of dood gaat is dit natuurlijk enorm handig. Logisch beredeneren hoef je dan niet, dus jezelf in veiligheid brengen is dan doel nummer 1.

Echter, als er niet echt een daadwerkelijke leven- of- dood dreiging is, dan zal het vooral best wel vervelend voor je zijn. Je lichaam reageert soms nog op dezelfde manier. Je primaire hersenen snappen niet dat er geen echt levensbedreigend beest voor je staat, maar dat het gewoon een toets is die je moet maken. Of een presentatie die je moet houden.

Wat zou het fijn zijn als je lichaam weer gewoon kon gaan voelen wat veiligheid is en hoe het voelt. En vooral ook, dat je bij jezelf kunt leren blijven en niet in de stress gaat schieten wanneer dit niet nodig is.

Herken je jezelf hierin?

  • Last van faalangst en last van angsten
  • Snel overprikkeld, last van zenuwen in je lijf.
  • Last van black-outs: niet meer weten hoe je iets aan moet pakken
  • Een gejaagd gevoel in je lichaam, weinig rust in je hoofd
  • Last van buikpijn, hoofdpijn, rugpijn
  • De neiging hebben tot ‘bevriezen’, vechten (agressiviteit) of vluchten (terugtrekken)
  • Diagnose Post Traumatische Stresssyndroom, diagnose Angststoornis

Buro Lein werkt met reflexintegratieprotocollen die heel effectief kunnen zijn bij deze klachten.  Je hoeft dus niet te praten om je veilig te leren voelen in je lijf. Dit kan voor veel mensen een opluchting zijn.  Reflexintegratie is voor alle leeftijden.